همه چیز درباره مسافرت در دوران بارداری
مسافرت در دوران بارداری با دشواری هایی همراه است اما غیرممکن نیست ، بعضی از خانم های باردار تصور می کنند تا زمان تولد فرزند باید در منزل استراحت کنند و گردش و سفر را کنار بگذارند. در حالی که بارداری در واقع بیماری نیست و خانم باردار می تواند به فعالیت های معمول روزمره بپردازد.
بهترین زمان برای سفر در دوران بارداری چه ماههایی است؟
بهترین زمان برای سفر در طول زمان بارداری سه ماهه دوم است. در این سه ماه جنین وضعیت مناسبتری دارد. بهتر است زنان باردار در سه ماهه اول سفر نکنند چون احتمال آسیب رسیدن به جنین و سقط زیاد است. در ماههای پایانی نیز چون روزهای وضعحمل نزدیک است و خطر زایمان زودرس وجود دارد بهتر است از سفر پرهیز شود.
یک خانم باردار بهتر است با چه وسیلهای سفر کند؟
سفر با هر کدام از این وسایل بستگی به شرایط عمومی خانمهای باردار دارد. سفر با خودروی شخصی به علت ساعتهای طولانی نشستن و ورم پاها ممکن است شرایط سختی را برای خانمهای باردار به وجود آورد.سفرهای هوایی بهتر است حتما با مجوز پزشک معالج باشد تا خطری مادر و جنین را تهدید نکند. در سه ماهه دوم بارداری معمولا سفر هوایی امنتر است. اما قبل از خرید بلیط حتما شرایط خانم باردار را باید توضیح بدهید زیرا بعضی از شرکتهای هواپیمایی به زنان بارداری که در هفته 35ام و بیشتر هستند اجازه پرواز نمیدهند.
سفر با قطار امنیت بیشتری دارد. چون در طول سفر امکان قدم زدن در راهروهای قطار برای خانمهای باردار وجود دارد و میتوانند بعد از هر چند ساعت نشستن کمی راه بروند.1
غذا و نوشیدنیها در سفر
مصرف غذا و نوشیدنیها در سفر میتواند خطرهایی را برای زن باردار به وجود آورد، به همین دلیل وقتی در سفر هستید، بهتر است توجه بیشتری به آنچه میخورید و مینوشید، داشته باشید. برخی از مواردی که بهتر است در رابطه با نحوۀ مصرف آب و غذا به آنها توجه کنید در زیر آمده است:آب بستهبندیشده استفاده کنید: بهتر است این آبها را از میان نامهایی انتخاب کنید که علامت استاندارد و نشان سازمان غذا و دارو روی آنها درج شده است. اگر به آب بستهبندیشده دسترسی ندارید، بهتر است از مصرف آب لولهکشی بدون جوشاندن آن پرهیز کنید و حتماً پیش از مصرف، آب را بجوشانید. از مصرف آب چشمه و رودخانه به شدت پرهیز کنید. مصرف آب آشامیدنی ناسالم ممکن است باعث ابتلا به بیماری وبا شود.
از مصرف یخهای فلهای خودداری کنید: قالبهای یخی که در دکهها به صورت باز فروخته میشود ممکن است غیربهداشتی و آلوده باشد. به همین دلیل بهتر است از آنها استفاده نکنید.
به میزان کافی آب بنوشید: به طور کلی زنان باردار باید روزانه هشت تا ۱۰ لیوان آب بنوشند. اگر به مناطق گرمسیر سفر میکنید، کاهش آب مصرفی ممکن است باعث دهیدراته شدن یا از دست دادن آب بدن شود که برای جنین خطرناک است. به همین منظور سعی کنید که همیشه آب سالم و پاک همراه خود داشته باشید تا به محض تشنگی از آن بنوشید.
از مصرف شیر، لبنیات و آبمیوۀ غیرپاستوریزه پرهیز کنید: شیر و لبنیات غیرپاستوریزه و محلی میتواند باعث بیماری تب مالت شود، بنابراین دقت کنید که حتماً از شیر، لبنیات و آبمیوۀ پاستوریزه استفاده کنید.
غذاها را خودتان بپزید: تا آنجا که ممکن است سعی کنید غذاها را خودتان بپزید و به رستورانهای بینراهی اطمینان نکنید. همچنین غذاهای مانده هم میتواند ایجاد بیماری کند. غذاهای نیمهآماده یا غذاهای فرآوریشده مثل سوسیس، کالباس و انواع ناگت میتواند حامل باکتری یا انگلهای بیماریزا باشد و اگر درست پخته نشود میتواند باعث بیماری شود. توجه کنید که در طول سفر وعدههای غذایی خود را کاهش ندهید و رژیم غذایی پیش از سفر خود را حفظ کنید.
سبزیجات و میوهها باید تمیز شسته شود: سبزی و میوه را پیش از مصرف خوب بشویید و ضدعفونی کنید. بهتر است تا حد امکان از سبزیجات پخته استفاده کنید. میوهها و سبزیجاتی که خوب شسته نشده است، میتواند باعث وبا شود. از تماس با میوههایی روی درخت و چیدن آنها پرهیز کنید، زیرا ممکن است آغشته به انواع سم آفتکش باشد.
تفریح و فعالیتها در سفر
اگر برای تفریح و استراحت به سفر میروید، باید توجه کنید که برخی تفریحها و فعالیتها در سفر ممکن است برای شما مناسب نباشد. برخی از مواردی را که باید در فعالیتهای سفر رعایت کنید در زیر آمده است:در دریاچه یا رودخانه شنا نکنید: آب دریاچه یا رودخانه ممکن است حاوی میکروب یا باکتریهایی باشد و شنا کردن در دریاچه یا آبتنی در رودخانه ممکن است باعث ایجاد عفونت در بدن شود که سلامت شما و جنینتان را تهدید کند.
از رفتن به حوضچههای آب گرم خودداری کنید: بسیاری از شهرهای ایران دارای چشمههای آب گرم است و قرار گرفتن بدنتان در چشمههای آبگرم میتواند برای جنین شما خطرناک باشد، به همین دلیل به هیچ عنوان این برنامه را در سفر خود قرار ندهید.
ورزشهای آبی انجام ندهید: ورزشهای آبی مثل اسکی روی آب با هر وسیلهای مثل جت اسکی، قایقهای پرسرعت و چیزهایی شبیه آنها را در طول بارداری استفاده نکنید. در ضمن امکان پرتاب شدن شما یا ضربه خوردن به شکم در این فعالیتها زیاد است.
اسبسواری یا شترسواری نکنید: اسبسواری در ساحل یا یک سواری هیجانانگیز با شتر در کویر ممکن است خیلی وسوسهانگیز به نظر برسد اما برای یک زن باردار خطر سقوط از اسب یا شتر وجود دارد و همچنین ممکن است ضربههایی که اسب یا شتر هنگام راه رفتن وارد میکنند باعث آسیب جدی به جنین شما شود.
پیادهروی کنید: برای اینکه گردش خون کافی در بدنتان وجود داشته باشد و همچنین جهت بهبود فرایند هضم غذا و جلوگیری از یبوست در سفر، بهتر است ساعتی را در روز صرف پیادهروی کنید.2
ریسکهای مربوط به سفر در هنگام بارداری
۱ . واکسنها
در دوران بارداری تزریق و استفاده از واکسنهای فعال که دارای ویروس و باکتری زنده هستند، توصیه نمیشود؛ زیرا این واکسنها ممکن است سلامت جنین را به خطر بیندازند؛ اما در نقطهی مقابل واکسنهای غیرفعال وجود دارند که استفاده از آنها برای مادر و جنین ضرری ندارند.دکتر رینولدز دراینباره میگوید:
سفر به برخی از کشورها نیازمند واکسیناسیون است. فقط در صورتی که مجبور هستید به چنین مناطقی سفر کنید، به سراغ استفاده از واکسنهای فعال بروید تا در سفر به بیماری خطرناکی دچار نشوید.
برخی از واکسنهای فعال عبارتاند از:
واکسن ب ث ژ (BCG) برای جلوگیری از بیماری سل
واکسن ام ام آر (MMR) برای جلوگیری از سرخک، سرخجه و اوریون
واکسن فلج اطفال
واکسن حصبه
واکسن تب زرد
نکتهی مهم دیگر اینکه حتما قبل از سفر به مناطقی که به واکسیناسیون نیاز دارند، با پزشک عمومی مشورت کنید تا او شما را به بهترین شکل ممکن راهنمایی کند.
۲ . ویروس زیکا
ویروس زیکا توسط پشهها منتقل میشود و برای زنان باردار بسیار خطرناک است. این ویروس میتواند روی جنین تأثیر منفی بگذارد. اگر ویروس زیکا به جنین برسد، سر کودک در هنگام تولد کوچکتر از حالت نرمال میشود و کودک رشد مغزی مطلوبی را تجربه نخواهد کرد.ویروس زیکا بیشتر در مناطق زیر شیوع پیدا کرده است:
جزایر اقیانوس آرام
آمریکای مرکزی و جنوبی
کارائیب
بخشهایی از جنوب و جنوب شرقی آسیا
پیشنهاد میشود در هنگام بارداری تا حد امکان از سفر به مناطقی که احتمال ابتلا به ویروس زیکا در آنها بالا است، خودداری کنید. در صورتی که نمیتوانید سفرتان را به این مناطق لغو کنید، حتما از پزشک خود مشورت بگیرید و پس از بازگشت هم برای معاینه پیش او بروید تا از سلامت خودتان و جنین مطمئن شوید.
۳ . مالاریا
خانمها در دوران حاملگی بهشدت مستعد پذیرش مالاریا هستند و حتی در مواردی این بیماری میتواند جان مادر و فرزند را به خطر بیندازد. از طرف دیگر، بههیچعنوان مصرف قرصهای ضد مالاریا در دوران بارداری توصیه نمیشود. به همین دلیل اگر قصد سفر به مناطقی را دارید که احتمال ابتلا به مالاریا در آنها بالا است، حتما این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. یادتان باشد، با سفر به مناطقی نظیر آفریقا، جنوب و مرکز آمریکا، آسیا و خاورمیانه بیشتر در معرض ابتلا به مالاریا قرار میگیرید.
۴ . لختگی خون
در پروازهای طولانی (بیش از ۴ ساعت) احتمال لخته شدن خون در رگها افزایش مییابد. به همین دلیل بهتر است در دوران بارداری از پروازهای طولانی اجتناب کنید.
راهکارهایی برای کاهش خطرات سفر در دوران حاملگی
۱ . اگر باردار هستید و قصد مسافرت دارید، باید در طول سفر مراقب باشید تا حشرات شما را نیش نزنند.۲ . در هنگام سفر از محصولات دافع حشرات مخصوص دوران حاملگی استفاده کنید.
۳ . در تمام طول روز، لباسهای آستینبلند، شلوار و جوراب بپوشید.
۴ . همیشه زیر پشهبند بخوابید.
۵ . برای جلوگیری از لخته شدن خون در پروازهای طولانی در هواپیما ورزشهای مخصوص انجام دهید، در راهروی هواپیما قدم بزنید و لباسهای راحت و گشاد بپوشید.
۶ . در طول پرواز هر ۳۰ دقیقه به مقدار کافی آب بنوشید و جورابهای ساق بلند مخصوص بارداری بپوشید تا پاهایتان ورم نکنند.
7 . احساس خستگی و سرگیجه در دوران بارداری بسیار عادی است. به همین دلیل در سفرهای زمینی توصیه میشود که مدام آب بنوشید و غذاهای انرژیزا نظیر خشکبار و میوه بخورید.3
پی نوشت:
1.www.isna.ir
2.www.madarsho.com
3.www.kojaro.com
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}